sång & meditationskväll/Badjans

Välkomna till en innerlig sångkväll där vi tillsammans bygger en öppen och varm atmosfär i sångernas sfär. Vi börjar med att förankra oss i kroppen med uppmjukande rörelser och en guidad meditation. Därifrån leder Johan oss in i sång. Melodierna är enkla, men kraftfulla, och lätta att sjunga med i. De rör sig mellan stilla luftiga indiska mantran, grundande moderjord-chants, eldiga kraftsånger och hjärtöppnande vattenflöde på engelska o spanska.

Investering; ca 150/100 kr

                   att böja linjer och bygga cirklar

 Det är en serie kurser med fokus på närvaro, kreativitet och naturkontakt. Vi uppmärksammar högtiderna som markerar årets skiften, som vårdagjämning o valborg. Nytt för i år är att vi utforskar kroppens olika kraftcentra, Chakras; hur vi får kontakt med och kan använda dess kraft. 

Vi rör oss ut bland Änggårdsbergens dalgångar och skogspartier, möter växtligheten och söker stigar in i oss själva. Vi växlar mellan egen reflexion över olika frågor, delande med varandra och uttryckande i rörelse, röst och med naturens egna material. Inspirerat av årstidernas olika kvaliteter gör vi övningar för att fördjupa kontakten mellan oss och naturen. Efter denna guidade vandring landar vi vid en vacker plats där mötet med de fyra elementen fördjupas i en ceremoni med eld och sång. Genom symboliska handlingar lämnar vi det gamla bakom oss och bjuder in den nya årstiden. Avslutningsvis firar vi övergången med en enkel måltid i brasans sken.

Investering; 350kr/250kr

 


                                       örtvandring

Följ med på ett litet äventyr i vardagsmiljö! Närma dig naturen med nyfikenhet och smaklökarna. Prova att äta välbekanta och okända gröna blad, lär dig om deras smaker och användningsområden. Tänk dig att kunna gå ut i närmsta park eller äng och samla blad o växter till din sallad eller ditt örtte.                                                                                             Vi återknyter till bortglömd kunskap, som igen blivit relevant i en tid av ökande helhetstänkande. Var med och utforska vilka ätliga växter som frodas i vår närhet. Samtidigt blir det en lekfull promenad med små närvaroövningar och avslutande knytis i det gröna.

 Du får med dig en sammanställning av de vanligaste örterna o växterna i en överskådlig tabell med skördetider, näringsinnehåll o tillagningsförslag. 

 

Johan Granbom är kursledare, författare, inspiratör. Han har lett örtvandringar i fem år.

Investering; 180kr/120kr


                                         skaparkraft

Kvällen inleds med grundande övningar och sedan uttrycker vi oss kreativt utifrån olika teman. Vi avslutar med enkel knytis-kvällsmat. De olika träffarnas teman är Ord, Ton, Bild och Rörelse.

 Investering; 180kr/120kr


ORDLISTA/BEGREPP

 

Ceremoni; i min kurs "Att böja linjer och bygga cirklar" närmar vi oss det ogripbara med lekfullhet och närvaro. Vi skapar en cirkel där vi gör en symbolisk ritual för att lämna det som varit bakom oss och bjuda in det nya. T.ex. kan vi plantera frön i en skål för drömmar vi bjuder in eller riva i bitar en text om det som  

varit.

Sharing;ett lyssnande samtal där vi en och en delar med oss av våra ord och närvaro, utan att avbryta varandra. Vi pratar bara  så mycket vi själva vill, vi kan välja att vara helt tysta.

Årets Högtider; i keltisk tradition delas året upp i åtta eldfester, varav de flesta har motsvarigheter i nordisk för-kristen tradition. Året inleds med vintersolstånd, följt av imbolc, vårdagjämning, beltane/ valborg, sommarsolstånd, lunasa/skördefest, höstdagjämning och sist samhain/halloween. Det är 6-8 veckor mellan varje högtid. Jag utgår från dessa då de hjälper att markera naturens cykler och ta tid till eftertanke.